Van Roestbak tot Pronkstuk

Ruim honderd geleden werd ze gebouwd om tochtjes over de Maas en omstreken  te maken. Na een veelbewogen leven lag ze achter Sneek stilletjes weg te roesten. Maar liefhebbers hebben de Avanti haar oude glans teruggegeven. Als een zwaan zo mooi vaart ze nu door de Amsterdamse grachten.

Salonboot met een rijke historie

Verbouwing Salonboot Avanti

In 2007 heeft de Stichting de romp laten doormeten met een staal diktemeter.  Het bleek dat, ondanks dat het schip al meerdere malen gedubbeld was, de huidplaten  op meerdere plaatsen te dun geworden waren. De keuze lag tussen stukken opnieuw laten dubbelen of het volledige onderwaterschip te laten vernieuwen. De keuze is op het laatste gevallen.  De Avanti was oorspronkelijk 4 mm dik gebouwd. De nieuwe huid is (nu 6 mm dik) onder goedkeurend oog van de scheepvaartinspectie teruggezet en voor de komende decennia is de veiligheid weer gegarandeerd.  

 

 

Om te varen dient de basis in orde te zijn

 

Omdat alles uit het schip getrokken moest worden, zoals motor, elektra en betimmering is de restauratie verder gegaan dan alleen de romp. Dit in verband met alle laswerkzaamheden. Gekozen is om de eerst de basis  goed neer te zetten. De motor is vervangen, alle afsluiters vernieuwd, een nieuwe beunkoeling en alle elektra naar de moderne eisen aangepast. Ook hier onder het supervisie van de scheepvaartinspectie.

Daarna is het schip geheel gestraald en in een nieuw verfsysteem gezet.

 

Salonboot Avanti – Oude Glorie

De komende jaren zal aandacht besteed worden aan het herstel van de originele opbouw van de Avanti (zie bouwtekeningen, eventueel linken). Als tussenoplossing is op dit moment een canvas dak geplaatst. Weliswaar in stijl van de oude salonboot.